„При всеки поглед нови красоти, тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти, Отечество любезно, как хубаво си ти!... Ти рай си, да; но кой те тебе оценява? Не те познават даже децата ти сами и твойто име свято не рядко ги срами!...Ох, аз ще те обриша от калта и в твоя чистий блясък ще те покажа, и с удара на твойта красота аз хулниците твои ще накажа...” Иван Вазов

За пробудения ум - близо до небето над Плана


Будистка ступа над махалите на село Плана. Едно наистина необичайно място в България, пълно с енергия и свежест.
Ступата е специален будистки монумент, напомнящ на съществата за съвършената природа на ума, която е присъща на всички, както пише на страницата на будисткия Ретрит център Плана. Тъкмо в неговите граници е изградена и тази ступа. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура. Малка статуя на буда ни гледа от нишата под нейния връх.
Будистките ступи символозират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост.
Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.
Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски), от който вид е и ступата в Плана, символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум.
Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии. Тази тук е изградена по давление на Лама Оле Нидал. По-късно и друг специален гост на Ретрит центъра в Плана - Шераб Гялцен Ринпоче, е дал благословията си за ступата, като приема да бъде духовен и практически ръководител на нейното изграждане и откриване. Така българските практикуващи от Диамантения път на будизма заедно с международната сангха започват подготовката за изграждането на тази ступа през 2013 г. Ступата е построена през лятото на 2015 г. Открита е с церемония на 14 август 2015 г., когато Шераб Гялцен Ринпоче и Лама Оле Нидал я освещават и активизират.
Мястото много ми хареса, както и хората, които срещнахме :) Та, такива светли работи... И толкова много зелено, чист въздух и простор!


Будизмът е едно от официално регистрираните вероизповедания в Агенцията по вероизповедания към Министерския съвет в България. Изборът и практикуването на религия е основна свобода в нашата страна, гарантирана от Конституцията.. Според последни данни на НСИ, които открих, будистите в страната са едва 1 042 души... С цялата условност на тази цифра, разбира се. “Диамантен път на будизма” (изградил ступата на Плана) и вероизповедание „Будистка общност в България” са представители на будизма в България. Разликата между тях е, че “Диамантен път на будизма” е представител на т. нар. тибетски или тантрически будизъм, а “Будистка общност в България” - на традиционния будизъм. Според д-р Жасмина Донкова, специалист по вероизповеданията в България, будизмът спада към Първата група вероизповедания у нас, регистрирани от специалната държавна агенция, които са представители и проповядват доктриналните системи на основните световните религии: християнство (православие, католицизъм, протестантизъм), ислям, юдаизъм, будизъм и хиндуизъм.
Будизмът е с хилядолетна история - над 2500 години вече... Между другото, това не е чиста религия, а по-скоро - религиозно-философска система за духовното пробуждане (бодхи), обхващаща разнообразни традиции, вярвания и практики, основани на учението на Сидхарта Гаутама, наричан и Буда. Гаутама живее и проповядва в източната част на Индийския субконтинент между 6 и 4 век пр.н.е. Той е приеман от будистите за пробуден или просветен учител, който е споделил своите прозрения, за да помогне на съзнателните същества да се освободят от страданието, причина за което е невежеството (авидя)...
Въпреки всичко казано дотук, не си мислете, че в Плана ще срещнете само будисти. Напротив. В централната махала на селото има православна църква, а над махала Турмачка - и един страхотен, жив и отворен винаги параклис, посветен на Св. Киприян, който параклис е скрит под една вековна бреза... Наистина приказно място. Но за него ще ви разкажа друг път.

Текст и снимки Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар