„При всеки поглед нови красоти, тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти, Отечество любезно, как хубаво си ти!... Ти рай си, да; но кой те тебе оценява? Не те познават даже децата ти сами и твойто име свято не рядко ги срами!...Ох, аз ще те обриша от калта и в твоя чистий блясък ще те покажа, и с удара на твойта красота аз хулниците твои ще накажа...” Иван Вазов

Върхове с името Панагюрище има в Кавказ и в Антарктида

На южния остров Гриниуич се извисява и рид, кръстен на Оборище

Скалисти и много по-високи от Мусала и Вихрен върхове с имената Панагюрище, Пещера, Батак и Пазарджик има в Софийския хребет на Северен Кавказ – един свят на високоалпийски релеф, стръмни канари, седловини и даже ледници. Невероятно, но факт.
Почти непристъпните твърдини са се окичили с тези имена по времето на крепката българо-съветска дружба, когато беше на мода побратимяването на градове, окръзи и краища. По тази сила Панагюрище е град-побратим с руския Пятигорск, в Ставрополския край – курортен град в Предкавказието. Впрочем, тъкмо той и близкият град Минеральные воды са най-удобните изходни пунктове и за изкачване на връх Панагюрище. Но затова са необходими няколко дни преход пеша и стабилни умения по алпинизъм.
Връх Панагюрище е висок 3073 м. н.в. и се намира току под връх София (3640 м.) в хребета, чийто пикове носят почти само български имена. Малко по на запад от тази група върхове е този с името Пазарджик (3184 м.), а още по-нататък по хребета се редят връх Пещера, връх Септември, връх Батак...
Приятелските отношения между градовете Панагюрище и Пятигорск са установени през далечната 1972 година. Побратимените два града са поддържали дружеските си отношения през годините чрез официални визити на делегации по повод чествания на исторически събития и специални годишнини, организирани ученически посещения  на обменни начала и множество частни визити. Неподвластна на каквито и да било политически промени, връзката между Панагюрище и Пятигорск се е запазила вече четиридесет и две години. Най-големият универсален магазин в Пятигорск също носи името на Панагюрище. Има още ресторант, улица... А последното споразумение за установяване на побратимени връзки между Панагюрище и Пятигорск бе подписано на 4 март 2013 г. от кмета Никола Белишки и от заместник-председателя на Думата на град Пятигорск Василий Бандурин. Като този път то е безсрочно.


Но любопитностите не свършват дотук. Хълм и рид на южния антарктически остров Гринуич носят съответно имената Панагюрище и Оборище. Гринуич е съседен на по-големия Ливингстън, на който пък е българската антарктическа база. Всъщност, почти всички имена на георгарфски форми на Южните Шетландски острови носят български имена, просто защото се проучват от нашите учени, изпратени там от Антарктическия ни институт.
На о. Гринуич Панагюрище е скалист хълм с височина 150 м, показващ се от ледената шапка на Дряновските възвишения.  Разположен е в ледника Якоруда. Оборище пък е скалист рид с дължина 1.7 км, ширина 950 м и височина 340 м в югозападния край на Брезнишките възвишения на същия остров. Свободната му от лед площ е само 138 ха.  Интересно е, че районът му е бил посещаван от ловци на тюлени още през ХІХ век. Топографското проучване и на двата обекта е осъществено от експедиция „Тангра” през сезон 2004/05, а са картографирани през 2009 г. Наименованията им са получили одобрения на 4 ноември 2005 г.

Текст Стоян Радулов
_________________________
Карта Л. Иванов:  Антарктика: Остров Ливингстън и острови Гринуич, Робърт, Сноу и Смит. Мащаб 1:120 000. Троян: Фондация Манфред Вьорнер, 2010. (Първо издание 2009.); схема Вершины Софийского хребта, автор Андрей Дергачёв, инструктор по алпинизъм, източник risk.ru / На картата и схемите върховете и ридовете са посочени с жълти стрелки

Няма коментари:

Публикуване на коментар