„При всеки поглед нови красоти, тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти, Отечество любезно, как хубаво си ти!... Ти рай си, да; но кой те тебе оценява? Не те познават даже децата ти сами и твойто име свято не рядко ги срами!...Ох, аз ще те обриша от калта и в твоя чистий блясък ще те покажа, и с удара на твойта красота аз хулниците твои ще накажа...” Иван Вазов

Икона на Богородица в Соколския манастир цери от болести

Чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” в Габровския Соколски манастир е поредното доказателство за силата на вярата и още една духовна светиня на България. Затова й е направен и специален олтар от лявата страна на централното църковно помещение. Свидетелствата за чудесата, която тя прави се записват в специална книга в манастира. А за тях разказва неговата игумения Мелания: „Аз съм ходила в Троянския манастир един път преди много, много години, и нямам спомен за Богородица Троеручица, но много хора казват, че нашата прилича на нея. И според мен, много вероятно е тя да е копие на троянската чудотворна икона, тъй като основателят на нашия манастир дядо Йосиф идва оттам. И наистина много чудеса стават. Тука до самата икона на масата сме поставили две тетрадки – едната е за хората, които са получили изцеление или каквато и да е помощ от света Богородица, след като са се молили на нея. Всички лично собственоръчно записват тези чудеса, тази благодат, която са получили. Втората тетрадка е за светената вода в скалния параклис „Св. Пантелеймон”. Там по-малко неща има записани. Но пак ще подчертая, че всичко е до вярата. Може би свети Пантелеймон е по-малко познат и по-малко хора, така, разчитат на неговата помощ.... Скоро дойде едно младо момиче, което с една така особена усмивка каза: "Ще ми разкажете ли нещо за чудотворната икона?" И аз само й казах: "С тази усмивка идете и прочетете, ако имате време, синята тетрадка". И след като дълго време четоха тази тетрадка същото това момиче дойде със сълзи на очи и си купи чудотворната икона, която продаваме. Така че, това са свидетелствата, които отварят очите на тези които само вярват, за да вярват, защото това е истина.”
Така през годините пред иконата на Богородица се редят молби и се получават изцеления, уверих се и самият аз.
„Преди три години есента една руска група бяха тук, поклонници – продължава разказът на игумения Мелания. - Украинка, може би всички бяха такива, тук излезе така пред другите жени и каза, че се е молила за нейна братовчедка, която е омъжена тук в България, много тежко болна е била, вероятно от рак, и след два-три дни й съобщили по телефона, че братовчедка й е много по-добре и се е излекувала. Примери има много. Тетрадката сме я сложили пролетта на 2007 г. Има толкова много свитедетлства. А какво би било, ако са събирани през тези години, предишните. Просто, много е пропуснато.”
Стенописите от вътрешната и външната страна на самата манастирска църква "Успение Богородично" са изключително красиви и са нарисувани през 1862 г. от поп Павел и сина му Николай от с. Шипка. Същата година е изработен и иконостасът с царски и празнични икони от известните представители на тревненската живописна школа Йоаники папа Витанов, Симеон Цонюв и пр., а храмовата икона е рисувана като дарение от известния габровски живописец Христо Цокев.
Целият манастир, включително и стенописите в църквата, са реставрирани през 2003 година с финансова помощ от Европейския съюз чрез програма ФАР.
С освежаването му се подсилват и чувствата на българина, посещаващ това будно духовно място. Осмоъгълната чешма на Уста Колю Фичето блести сред красиво поддържаните градини. Водата се лее и напомня за чистотата на всички хора, свързали съдбата си с историята на Соколския манастир, а то значи и с историята на България. А борът, засаден в двора още от основателя архимандрид Йосиф Соколски, е пуснал дълбоки корени в скалната тераса и е устремил снага към синьото небе. Така както корените на духовността все още поддържат жива българщината, а извисените нагоре надежди дават сила на българина да поеме съдбата си в бъдещето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар