„При всеки поглед нови красоти, тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти, Отечество любезно, как хубаво си ти!... Ти рай си, да; но кой те тебе оценява? Не те познават даже децата ти сами и твойто име свято не рядко ги срами!...Ох, аз ще те обриша от калта и в твоя чистий блясък ще те покажа, и с удара на твойта красота аз хулниците твои ще накажа...” Иван Вазов

От „Опашката на коня” до „Патриарха”

или просто улица „Цар Иван Шишман” в София


Различните хора имат различни усещания за тази наистина знаменита столична улица, която започва от гърба на паметника на Царя Освободител на пл. „Народно събрание”, пресича улица „Граф Игнатиев” при църквата „Свети Седмочисленици”, за да стигне до булевард „Патриарх Евтимий”.
Някои споделят следното: „Ако искате да покажете съвременна България на свой приятел от чужбина, достатъчно е да го разходите по столичната улица "Шишман". Там, на няма и стотина метра разстояние, са разположени православна църква, луксозен бутик, елитен бар, банков клон, сладкарница, дюнер кебап, закусвалня от вида тропс къща. Към това трябва да се добавят и няколко магазинчета от типа клек-шоп, разположили стоката си буквално на тротоарите. Разностилието е толкова смайващо, че веднага прави впечатление на чужденците. Първата реакция обикновено е: "Каква странна улица! Тук има всичко." След това гостите дипломатично добавят, че не са виждали другаде бутици да съжителстват с арабски дюнери.”
Но да не забравим да отбележим, че освен търговски обекти на улицата има две големи училища, тук са още Института за философски изследвания на БАН, Агенцията за икономически анализи и прогнози, както и Българската национална филмотека.
Други пък намират обществено-социални връзки между бившия офис на Симеон Сакскобургготски (бивш български монарх от средата на ХХ век и екс министър председател от началото на ХХІ век) в единия край на улицата и стар пункт за изкупуване на употребявана хартия в другия.
Трети гледат на мястото откъм артистичната му атмосфера: „Това вероятно е единствената столична улица със свое уникално лице. Тук основните места за срещи са две - клуб "703" и "Билкова". За разлика от останалите улици на тази не се уговарят да се видят само хората, които живеят в близост. Да си на "Шишман" е въпрос на принадлежност към определено артистично общество.”
Във всеки случай единственото сигурно е, че паркирането на автомобил в района от девет сутрин до седем вечер, въпреки „Синята зона”,  е истинска химера. Впрочем - типично за всяка тясна уличка в централна София. И за да оцветим още колажа от усети за „Шишман”, да добавим следния цитат: „Преди бе интересно, непредсказуемо и освен ордите млади старлетки, можеше да говориш, да бъдеш чут, да се запознаеш с някой прекрасен и в последствие ужасен човек и да правиш непозволени неща след някои часове.”
На тази улица са родени и/или живеят много популярни имена в българските изкуство, наука и журналистика. Често от някой или друг прозорец се чува музика от пиано или цигулка. Например след смъртта му на входа на жилището му се появи барелеф на известният наш актьор Димитър Манчев.
Затова не е случайно и че точно улица „Цар Иван Шишман” в края на лятото през 2010 г. стана първата „арена” на проекта „София диша”. Бе изчистена от автомобили и превърната  в пешеходна зона за три уикенда. Тогава на софиянци и гости на града бе предложена развлекателна програма, включваща творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, всякакви игри, музикални, художествени и театрални забавления и много други. Участваха циркови и театрални артисти – клоуни, жонгльори, артисти на кокили и мимове. Имаше и много музика – от класическа до диджейски сетове.
Текст и снимки Стоян Радулов


Няма коментари:

Публикуване на коментар