„При всеки поглед нови красоти, тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти, Отечество любезно, как хубаво си ти!... Ти рай си, да; но кой те тебе оценява? Не те познават даже децата ти сами и твойто име свято не рядко ги срами!...Ох, аз ще те обриша от калта и в твоя чистий блясък ще те покажа, и с удара на твойта красота аз хулниците твои ще накажа...” Иван Вазов

Тутевата и Лековата къщи в Панагюрище


Тутевата къща
В къщата на Иван Тутев на 20 април 1876 г. с възгласите на Бенковски „Бунт! На оръжие!” преждевременно е обявено началото на въстанието в Панагюрище, насрочено иначе за 1 май. Присъстват Захари Стоянов панагюрците Тодор Белопитов и Тома Георгиев. Причината е в „кървавото писмо”, проводено по куриер от Тодор Каблешков от Копривщица. Заради предателството на Ненко Балдовеца (делегат на Оборище, чието име днес е изчегъртано от паметника там. В Копривщица Каблешков обявява началото на въстанието и пише писмо с кървав отпечатък до Революционния комитет в Панагюрище. Апостолите развяват знамето, ушито от сестрата на Левски – Мара, за хвърковатата чета на Бенковски, тъй като знамето на Райна още не е готово. А за знаменосец е определен Крайчо Самоходов.
В тази къща е написано възванието към народа за обявяване на Априлското въстание: „Братя българе! Дойде вече краят на зверските злодеяния... От днес в името на българский народ ние обявяваме или свобода, или смърт... Напред, братя! Бог е с нас!”
Тутевата къща е строена през 1873-1874 г. и изографисана година по-късно от панагюреца Иван Мърков Гълъбов. На предната фасада е стенописана желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Иван Тутев е бил търговец от стар войнугански род. Къщата е реставрирана през 1990-1993г. Експозицията пресъздава обстановката на онзи съдбовен ден – гостната стая, в която отсядат апостолите, стаята на писарите, които преписват възванието към българския народ. Изложено е и копие на Карловското знаме.



Лековата къща
Иван Леков строи тази къща до основната за своите гости,най-скъп от които е Васил Левски, преспивал тук по времена обиколките си, подготвяйки бъдещата революция за„чиста и свята” българска република.
След събранието на Оборищетук се събира комисията, която трябва да разработи общияплан на въстанието.  „В продължение на пет дена, при буйни и сериозни разисквания под председателството на Бенковски,  Волов и Иконовом, планът бе изработен и подписан от всички комисари, при все, че някои от тях не бяха напълно съгласни с него”, пише по-късно един от свидетелите Тома Георгиев.
Лековата къща е построена след Кримската война и е изографисана през 1873 г., а собственикът й, Иван Леков, богат търговец, е революционен деец и участник в Априлското въстание. Изключителната стенописна украса отвътре и отвън на сградата е изпълнена от местния майстор Иван Зографов. В салона впечатлява “Ко елото на живота”,отразяващо харак терната за епохата житейска философия.
Впечатляващ е и фигуралният стенопис над вратата за мазето, показващ самочувствието на
българина и говорещ за неговата самооценка и нуждата от истинска свобода.
Къщата е открита за посещения наново през 2005 г. след основна реставрация.

Текст и снимки Стоян Радулов, из фотоалбума "Панагюрище. Земята на Април 1876-та" 
Повече за възрожденските къщи на Панагюрище научете тук.



This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it. 
__________________________________ 
Страницата LOVE.PANAGYURISTE популяризира българския град Панагюрище в Европа и по света във Фейсбук. Това е градче с богата и дълга история, уникална култура и гостоприемни хора. Научете повече за него, посетете го и го обикнете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар